Przedmiotem refleksji naukowej jest rola kół gospodyń wiejskich w rozwoju potencjału kulinarnego regionów. Zwrócono uwagę na kwestie organizacyjne tych społecznych stowarzyszeń, przedstawiono rozmaite formy ich aktywności: organizacja i współorganizacja rozmaitych imprez promujących dziedzictwo kulinarne (imprezy i festyny kulinarne), prowadzenie pokazów i warsztatów (dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych) upowszechniających wiedzę o tradycjach żywieniowych społeczności lokalnych, nadto działalność na rzecz rejestracji regionalnych artykułów żywnościowych, które wpisane są na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (dzięki kołom działającym w poszczególnych województwach wiele tradycyjnych potraw zostało na nowo odkrytych), które to mają znaczący wpływ na kształtowania się obrazu kulinarnego poszczególnych regionów.
Zapraszam do lektury. Artykuł zamieszony jest w monografii zbiorowej pt. Edukacyjna rola turystyki kulinarnej, red. nauk. Piotr Dominik, Warszawa: 2021, s. 143-156.